8. februar 2009

Jambo! Mambo!

Høydepunkt så langt: * Mye god mat * Søt frukt * Røde veier * Fått en klem av min bror Kristian i Moshi * Møtt en norsk dame som gjerne vil hjelpe oss med oppgaven * Lært litt swahili * Vært på stranda * Blitt solbrent (veit ikke om det er et høydepunkt, men det ar i alle fall skjedd) * Kjørt stappfull buss * Sett Kilimanjaro * Drukket friskpresset jus :)


Det er varmt, sola steiker og brenner meg i nakken. Veiene er humpete og røde, og kvinnene rundt meg bærer ting på hodet. Barna spaserer forbi i skoleuniformer, og bussene er stappfulle av mennesker, men de er aldri fulle. Bananer er å se over alt, og alle jeg går forbi smiler til meg og vil gjerne hilse. Mennene sitter i klynger under trærne mens de snakker og tar livet med ro.

Det er sånn jeg har sett for meg Afrika, det er sånn jeg trodde Tanzania skulle være. Og Tanzania er sånn, det er bare det at Tanzania er så mye mer også. Alle veiene er ikke røde og humpete, hovedveiene har nesten norsk standard og det er fullt mulig å kjøre fort!! Huset jeg bor i for tiden er et flott hus med en fin hage, og Moshi (byen jeg er i) minner om andre små byer jeg har vært i før. Bilparken har imponert meg, det er færre gamle biler her enn jeg hadde forstilt meg. Mange har nye, fine biler.

Menneskene her har virkelig forstått hvordan de skal utnytte det vakre landet de bor i. Det er turoperatører over alt som vil ta deg med på Safari eller på Kilimanjaro. Til nå har jeg sett svært få mennesker som tigger eller er tydelig fattige, de fleste i sentrum av Dar es Salaam og Moshi har hatt noe å sysselsette seg med. De syr klær, selger suvenirer eller frukt, lager sko og smykker, selger Chapati (lefse) eller Samosa (kjøttedeig innbakt i brød).

På bussturen mellom Dar es Salaam og Moshi fikk jeg se mye typisk Afrikansk landsbygd slik jeg alltid har sett bilder av. Jordhytter med stråtak, magre kuer og kvinner med store vannbøtter på hodet. Det er mange som lever slik her i landet, og det er mange som sliter med fattigdom, lite penger og mangel på nødvendigheter som mat og rent vann – Tanzania er fortsatt et av verdens fattigste land. Det er viktig å huske på dette, men det er også viktig å huske på at det er mange som ikke har det sånn også. Det er viktig å huske på at det er mange i dette landet som jobber for at Tanzania skal komme seg opp og bli rikere. (Hadde det ikke vært for den enorme korrupsjonen ville det ikke tatt så lang tid heller, Tanzania er et land med enorme rikdommer og store potensialer!).

Det har vært ni innholdsrike dager, tiden går fort. Jeg storkoser meg med afrikanere og swahili og jeg gleder meg til å finne ut hvordan turismen påvirker lokalsamfunnet. Det er kjempe spennende å være på feltarbeid, og vi kommer stadig i kontakt med nye mennesker. Jeg håper alle dere der hjemme som leser dette har det bra!

Kwaheri! Hadet!

Noen bider:

Mary og Lena på tranda, South Beach utenfor Dar es Salaam. En deilig dag med litt for mye sol! (Sondag 2.2)


På dagstur til Marangu, den lille landsbyen ved foten av Kilimanjaro. Her er vi i Marangu ”sentrum”. Vi på ”Amsterdam Shopping centre” (Det er trolig de stoffstykkene i bakgrunnen som har gitt stedet dette navnet!) (Fredag 6.2)

På tur den første dagen i Moshi. (Torsdag 5.2)Skimter du Kilimanjaro i bakgrunnen?

6 kommentarer:

Renate sa...

Dette hørres kjempespennende ut, Lena!
Du må ha lykke til der nede og utnytte tida godt!
Savner deg!!

Anonym sa...

ah, jeg er så misunneliiiiii! sug inn alle inntrykkene sier jeg bare, for du kommer til å savne dem! spesielt lydene om morgenen. skal dere gå kili?

Therese sa...

Jeg er også misunnelig! Heldige Lena i Afrika.

Anne Kristine sa...

horres ud og ser ud som dakkar kose dakkar liga moje som oss! :D
lykke t videre, hils resten av gruppa :)

Eirik sa...

Kan du ta og hilse afrika fra meg? :)

Lena sa...

Jepp, Afrika hilser tilbake!